follow hokeh !

Sunday, July 29

ini satu ceritaini ada sebuah cerita
cerita ini utk dia
lalalala

sebenarnye cerite ni di ambil dr fb..sungguh,tersentap..rase diri ni ape ntah..
@x pasti samade betul atau rekaan semate2@

bermula nye kisah satu keluarga di sebuah kampung..si suami dan si isteri..di rumah yg serba daif itu lah mereka mghabiskan sisa2 khidupan..tapi mereka bahagia

setelah sekian lama mereka hidup berdua,si suami kembali ke Rahmatullah .janji Allah pasti tiba. yg hidup pasti mati. dripadaNya kita dtg dripadaNya kite kembali..inalillah..berkat daripada semua penduduk kampung,akhirnya mayat si suami td telah selamat dikebumikan di tanah prkuburan yg brdekatan.. si isteri hnya mmpu merelakan kepergiaan si suami.Yang Esa lebih sayangkan..ape hak kite insan yg lemah utk mghalang..

selang beberapa hari kematian si suami,kampung itu sekali lagi dilanda keanehan. sesiapa yg melalui tapak perkuburan itu pasti merasa ade kepelikkan yg berlaku..bukan hantu mahupun ade zombi2 yg menyerang ttp kubur itu bercahaya..subhanaAllah..apakah yg Engkau cuba tunjukkan Ya Allah..

orang kampung pun bersepakat utk pergi ke rumah arwah..mahu ditanyakan apakah perkara2 y biasa dilakukan oleh si suami sepanjang hayatnye.pd pendapat mereka,mgkin si suami td adalah seorang ahli agama,ataupun mubaligh..tidak pun seorang bilal mahupun imam. sampaikan kuburnye jg begitu menunjukkan beliau seorang yg beragama.

sesampai di sane,si isteri ini terkejut..setahu nye suami nye itu bkn lah seperti yg disangka2.malah si suami itu jg seorang yg biasa,tidak warak malah bkn mubaligh. tetapi semasa hayatnye,selalu shj diperhatikan sesudah solat suami nya  akan menatap alQuran.umum mengatahui suami nye itu tidak pandai membaca AlQuran

MasyaAllah..!! setiap kali lepas solat,mahupun sebelum tidur ,suami tadi akan ke sebuah bilik..manatap AlQuran...sampai ada ketikanya teresak esak.Dia akan meraba raba AlQuran itu sehelai demi sehelai,membayangkan tgh membacanye..kdgkala ada jg rintihan2 kecil..menyesali diri krn tidak pandai mmbaca Kalamullah itu..begitulah keadaan si suami pd setiap malam,sehinggalah menjelang subuh hari.

kelihatan senaskah AlQuran yg buruk benar rupa nye..menunjukkan si pemilik selalu menggunakannya.penduduk kampung terkedu mendengar cerita si isteri..masyaAllah..besar sungguh kuasaanMu Ya Allah..

~apakah usaha kita? mereka yg tidak pandai membaca AlQuran pun begitu,tak kan kita hanya berdiam diri..sesungguhnya untuk aku jgk cerita ini~

No comments:

Post a Comment